Iniciem el club de lectura "Vostè és aquí". En aquests cicles triarem un país, nació o llengua per conèixer obres literàries i autors de la literatura escollida que ens permetin conèixer la història d'una regió a través dels llibres així com el seu panorama literari. És una proposta que neix de la inquietud de conèixer obres de la literatura de diversos llocs, així com aprofundir en la seva història a través d'obres literàries.
Aquesta primera edició us proposem un breu recorregut per la literatura grega contemporània. Llegirem tres autors - Nikos Kazantzakis, Antonis Samarakis i Rea Galanaki - i a través de les lectures suggerides coneixerem tres moments diferents de la història de Grècia. Ens reunirem un dimarts al mes per comentar una de les lectures escollides.
Conduït per la Maira Fournari
Maira Fournari és grega i establerta des de fa uns anys a Barcelona. És llicenciada en Filologia Grega i Lingüística de la Universitat d'Atenes, va completar els Estudis del Programa de Doctorat de traducció i interpretació de la Universitat de Màlaga i actualment estudia el Màster a distància d'Ensenyament de grec modern com a llengua estrangera de la Universitat de Nicòsia. Dedica el seu temps professional a la docència i la traducció. Ha impartit classes de traducció i de llengua i literatura espanyoles i neogregues a la Universitat de Màlaga, a l'Institut Cervantes i l'Institut Francès d'Atenes. Actualment, condueix el Club de lectura del departament de grec a l'EOI de Drassanes, de Barcelona. Alhora, ha efectuat diversos tipus de traduccions. Ha traduït diversos assaigs, relats, obres teatrals i poemes d'escriptors i poetes espanyols i catalans com Federico García Lorca, Luís Rojas Marcos, Pedro Olalla, Ricardo Fernández Esteban, Quim Monzó, Pere Calders, Carles Riba, Joan Margarit, Gabriel Ferrater i Miquel Martí i Pol.
Cicle complet (3 sessions): 24€
Preu Sessió individual: 10€
Inscripcions a: llibreria@mitjamosca.com
*Fi del període d’inscripció el 20 de gener
Aforament limitat
SESSIONS
DIMARTS 30 DE GENER, 19.30h / El Crist de nou crucificat, de Nikos Kazantzakis (Club editor / Acantilado)
Likóvrissi és un poble de grecs cristians sota domini turc, a principis del segle XX. Cada set anys, per Setmana Santa, s’hi interpreta un Misteri en què els paisans fan de Crist i d’apòstols. El pope els alliçona perquè s’impregnin dels seus papers: es tracta de llegir un xic, no gaire, els Evangelis i de fer una vida decent mentre preparin la Passió.
Però la gràcia del text s’encomana a la viuda de vint anys que es prostitueix, al pastor que baixa de la muntanya, al cafeter i al marxant… Ella és Magdalena, ell Jesús, els altres Jaume i Pere; un sentiment nou els uneix com els dits d’una mà. I quan al poble arriba una corrua de gent famèlica que ha sobreviscut a una matança, aquell sentiment els dicta de plantar cara als notables que volen treure’s de sobre els refugiats.
DIMARTS 27 DE FEBRER, 19.30h
El fallo, d’Antonis Samarakis ( Trotalibros)
En una illa d'un país indeterminat, un home està prenent un cafè tranquil·lament quan és detingut pel Servei Especial, un cos de policia l'únic objectiu del qual és la defensa del règim. Mentre se l'emporten a comissaria per a interrogar-ho, els dos agents es mostren cordials i xerren amb el detingut, que es mostra dòcil. Però és culpable o innocent? Per què els policies el tracten tan bé? Què pretenen? A què es deu l'actitud submisa del detingut? És autèntica o espera una oportunitat per a escapar? Què hi ha darrere de cada paraula, cada gest, cada mirada...?
El fallo, publicat el 1965 —just abans que s'imposés a Grècia la Dictadura dels Coronels—, va merèixer el prestigiós Premi dels Dotze. Sota l'aparença d'una novel·la de suspens, aquest inquietant clàssic modern de les lletres gregues amaga l'irreprimible crit de la humanitat contra la repressió i el totalitarisme.
DIMARTS 2 D’ABRIL, 19.30h
L’última humiliació, de Rea Galanaki (Tigre de paper)
L'última humiliació narra l’epopeia de dues jubilades gregues enmig de la crisi que sacseja el país. Es tracta d'una obra polifònica, amb personatges representatius de l’actual societat grega. Tot plegat en una Atenes degradada, i posant en relació les manifestacions del febrer del 2012, l’època més dura de la crisi grega, amb la revolta de la Politècnica del 1973, durant la dictadura dels Coronels.
L’autora ens ofereix una novel·la social exquisida, una balada melancòlica dels sensesostre, una narració lírica dels vaivens de l’ànima.