Exposició: “Patria común. Delibes ilustrado”

Del 12 SETEMBRE al 27 OCTUBRE

20:00h - 01:00h
Espai Betúlia
Gratuït

Exposicions
Tots els públics

Del 12/09/2023 al 27/10/2023

Del 12 de setembre al 27 d'octubre de 2023

 

Inauguració: 12 de setembre a les 19 h

 

"La infancia es la patria común de todos los mortales" és la frase que va pronunciar Miguel Delibes per a justificar l'èxit dels seus personatges infantils. I és que, efectivament, els infants creats per Delibes, alguns inoblidables, protagonistes o no de les seves novel·les i contes, van acabar per convertir-se en una de les constants de la seva obra literària.

 

L'any 2012 la Fundación Miguel Delibes va voler retre un homenatge a aquests petits personatges i va decidir fer-ho mitjançant la il·lustració, una disciplina pròxima a Delibes, que es va iniciar en el periodisme com a caricaturista. Es van seleccionar quinze textos de Delibes, pertanyents a deu de les seves obres (escrites entre 1947 i 1989), on nens i nenes de totes les edats, orígens, classes socials i caràcters, juguen un paper essencial. Cada text va ser lliurat a un il·lustrador de reconegut prestigi al nostre país a qui es va encarregar fer un retrat del nen protagonista i posar en imatges allò que el text de l’escriptor li suggeria.

 

 

El resultat és una exposició que es compon de trenta il·lustracions originals, de tècniques i estils molt diversos, que acompanyen els textos seleccionats de Miguel Delibes, a més d'altres materials, com edicions il·lustrades de les seves obres, i els vint dibuixos originals del mateix Delibes que van servir per a il·lustrar, en 1960, una edició per a escolars nord-americans de la seva obra El camino.

 

 

Les il·lustracions recullen les constants en l'obra de l'autor, petites «terres de tots» que conformen la nostra «pàtria comuna»: l'arrelament a la terra, el respecte per la naturalesa, la defensa del món rural, la vida a la ciutat, el progrés, l'amistat, la família, l'amor, la tradició, la guerra o la mort.

 

 

 

Activitats complementàries:

 

04/10/2023 a les 19 h: «Semblanza de Miguel Delibes», per Elisa Delibes de Castro

 

23/10/2023 a les 19 h: Visita comentada, amb Marisa Sotelo Vázquez (UB)

 

Visites escolars i tallers a concertar per a Educació Primària i Secundària

 

 

 

PROGRAMA