NIT DE SANT ANASTASI. CREMADA DEL DIMONI - Festes de Maig 2023

10 MAIG

17:00h - 22:45h
Diferents espais
Gratuït

Festa
Tots els públics

NIT DE SANT ANASTASI. CREMADA DEL DIMONI 

Dimecres 10 de maig

El vespre del 10 de maig, vigília de Sant Anastasi, copatró de Badalona, se celebra la Cremada del Dimoni, acte emblemàtic de les Festes de Maig i moment simbòlic d’un seguit d’actes de la Nit de Sant Anastasi. El primer intent important per revitalitzar la cultura badalonina a la postguerra va ser justament la Cremada del Dimoni, el 1940. Els administradors de la Confraria de Sant Anastasi, seduïts per l’historiador Josep Maria Cuyàs i amb el suport del Gremi de Corders, van crear la Cremada com a acte de cloenda de la Passada, que es feia en honor del copatró de Badalona, Sant Anastasi. D’aquesta manera, la primera Cremada es va fer el dissabte dia 11 de maig de 1940, a partir de les vuit del vespre. El Dimoni es va cremar al carrer del Temple, a l’encreuament del passeig de Roca i Pi (avui carrer Via Augusta) i l’esplanada de les excavacions arqueològiques.

A poc a poc, s’ha anat consolidant la celebració de la diada de Sant Anastasi com a festa popular, una celebració que adquireix més relleu a partir de l’any 1979, amb l’arribada dels ajuntaments democràtics. És aleshores que la Cremada del Dimoni esdevé un acte multitudinari que aplega a la Rambla molts badalonins i badalonines, exultants per contemplar com crema una figura que ens agermana i singularitza la nostra festa. El 1991, la Nit de Sant Anastasi, i concretament la Cremada del Dimoni, va ser declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya.

La Nit de Sant Anastasi està formada per un conjunt d’actes que precedeixen la Cremada del Dimoni: el Ball a Plaça, el Seguici de la Ciutat, l’Acte Sacramental, el Ball de l’Àliga, el Piromusical i, finalment, la Cremada del Dimoni.

 

REPIC DE CAMPANES DE VIGÍLIA

17h, a l'església de Santa Maria

Anuncia que l’endemà és la festivitat de Sant Anastasi, el nostre copatró. 
A càrrec de Campaners de Badalona. 

BALL A LA PLAÇA

19h, a plaça de la Vila

Abans de començar el Seguici, els diferents balls que el formen faran un lluïment a la plaça de la Vila.

SEGUICI DE LA CIUTAT

El Seguici, format pels entremesos de la ciutat, en un sentit simbòlic, es dirigeix a acomiadar-se del Dimoni.

Recorregut: carrer de Francesc Layret, de la Mercè i el passeig de la Rambla.

ACTE SACRAMENTAL

Passeig de la Rambla, davant del monument a Roca i Pi

És un ball parlat de tradició centenària en el qual es representa la lluita entre el Bé (Sant Anastasi) i el Mal (Borrons, Llucifer i Diablessa) enmig d’una descàrrega de fúria infernal. Finalment triomfa el Bé i, per tant, cal cremar el Dimoni.

A càrrec del Ball de Diables de Badalona.

BALL DE L'ÀLIGA

Passeig de la Rambla, davant del monument a Roca i Pi

Acte simbòlic que representa la unió de tots els ciutadans i ciutadanes. Amb aquest ball s’escenifica el comiat simbòlic del Dimoni per part de la ciutadania.

A càrrec de la Colla de Geganters de Badalona.

IL·LUMINEM EL PASSEIG DE LA RAMBLA

Tots junts encendrem el foc que engolirà el Dimoni i formarem un immens llençol de llum amb l’encesa de les bengales, fet que precedirà l’inici del Piromusical i la Cremada del Dimoni. Amb la indicació per megafonia tots encendrem les bengales.

 

PIROMUSICAL

22h, a la platja dels Pescadors

De nou, la combinació de llum, color i música ens farà gaudir d’un dels espectacles més esperats. Els focs artificials il·luminaran el cel de Badalona al ritme d’una acurada tria de cançons emblemàtiques de diverses èpoques, fins a arribar als “hits” més atractius i rabiosament actuals del panorama musical català, castellà i internacional. 

 

CREMADA DEL DIMONI

La Cremada del Dimoni és el moment emblemàtic de les Festes de Maig i un esdeveniment cultural que ens singularitza i ens distingeix de la resta de ciutats del nostre país. Tradicionalment, el disseny del Dimoni té un contingut al·legòric que evoca aspectes de la realitat actual o històrica.

L’acte ha esdevingut molt participatiu, de manera que molts infants de la ciutat l’homenatgen fent altres dimonis petits que col·loquen a la base del Dimoni amb la voluntat que es converteixin en cendres durant la Cremada.

PROGRAMA ESPECIAL EN DIRECTE A TELEVISIÓ DE BADALONA, DES DEL PASSEIG DE LA RAMBLA, DE 19 A 22.30H

 

L’espai reservat per a persones amb diversitat funcional està situat al passeig Marítim, al costat de la caseta dels Pescadors. Cal accedir-hi venint pel pas subterrani de l’avinguda d’en Martí Pujol. Només un acompanyant per persona.

La reserva d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda està situada al costat de la piscina Mireia Belmonte. Cal accedir-hi pel pas subterrani de l’avinguda d’en Martí Pujol. Es recomana arribar-hi abans de les 21 h.

En el marc de les Festes de Maig 2023