Nit de Sant Anastasi - FESTES DE MAIG 2024

10 MAIG

17:00h - 22:30h
Plaça de la Vila

Festa
Tots els públics

Nit de Sant Anastasi 

El vespre del 10 de maig, vigília de Sant Anastasi, copatró de Badalona, se celebra la Cremada del Dimoni, acte emblemàtic de les Festes de Maig. El primer intent important per revitalitzar la cultura badalonina a la postguerra va ser justament la Cremada del Dimoni, l’any 1940. Els administradors de la Confraria de Sant Anastasi, seduïts per l’historiador Josep Maria Cuyàs que havia transcrit el Calaix de Sastre, i amb el suport del Gremi de Corders, van crear la Cremada com a acte de cloenda de la Passada de Sant Anastasi. La primera Cremada, doncs, va tenir lloc l’11 de maig de 1940, a l’indret conegut a l’època com les excavacions, prop de l’encreuament dels actuals carrers del Temple i de la Via Augusta.

A poc a poc, s’ha anat consolidant la celebració de la diada de Sant Anastasi com a festa popular, una celebració que adquireix més relleu a partir de l’any 1979, amb l’arribada dels ajuntaments democràtics. És a partir de l’aleshores que la Cremada del Dimoni es consolida com un acte simbòlic i multitudinari que aplega a la Rambla badalonins i badalonines, exultants per contemplar com crema una figura que ens agermana i singularitza la nostra festa

És aleshores que la Cremada del Dimoni esdevé un acte multitudinari que aplega a la Rambla molts badalonins i badalonines, exultants per contemplar com crema una figura que ens agermana i singularitza la nostra festa. El 1991, la Nit de Sant Anastasi, i concretament la Cremada del Dimoni, va ser declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya.

La Nit de Sant Anastasi està formada per un conjunt d’actes que precedeixen la Cremada del Dimoni:

 • Repic de campanes
  17h · Església de Santa Maria

Anuncia que l'endemà és la festivitat de Sant Anastasi. 

A càrrec de Campaners de Badalona

 • Ball a Plaça
  19 h · Plaça de la Vila

Abans de començar el Seguici, els diferents balls que el formen faran un lluïment a la plaça de la Vila.

 • Seguici de la Ciutat
  Recorregut: carrer de Francesc Layret, de la Mercè i el passeig de la Rambla.

  El Seguici, format pels entremesos de la ciutat, en un sentit simbòlic, es dirigeix a acomiadar-se del Dimoni.

  Formen el Seguici: Miquelets de Badalona, Diables Kapaoltis, Bufons del Foc, Ball de Diables de Badalona, Dragolins Xarop, Pomada i Xeringueta, Dom Fumera de Pavillard, Drac Trempat, Víbria Trempada, Mulassa, Capgrossos vells, gegants Anastasi i Maria, Jeroni i Badamar, Ferrer de Gualbes i Elionor de Sant Climent i Ripal i Brunel·la de Mar, Típic Ball de Bastons de Canyet, Ball de Cercolets, Ball de Punts, Danses de Maig, Castellers de Badalona, Àliga, macers i Corporació Municipal.

 • Acte Sacramental
  A continuació · Passeig de la Rambla, davant del monument a Roca i Pi

  Ball parlat de tradició centenària en el qual es representa la lluita entre el Bé (Sant Anastasi) i el Mal (Borrons, Llucifer i Diablessa) enmig d'una descàrrega de fúria infernal. Durant la disputa, els borrons reciten versots satírics fent referència a temes locals o generals d'actualitat. Finalment, triomfa el Bé i, per tant, cal cremar el Dimoni.

  A càrrec del Ball de Diables de Badalona.

 • Ball de l'Àliga
  A continuació · Passeig de la Rambla, davant del monument a Roca i Pi

  Ball simbòlic que representa la unió de tots els ciutadans i el comiat simbòlic del Dimoni per part de la ciutadania.

  A càrrec de la Colla de Geganters de Badalona.

 • Espectacle de Drons
  22 h · Platja dels Pescadors

  Per primera vegada a Badalona, la tecnologia i la llum se sumen a l’acte central de les Festes de Maig, mitjançant un espectacle amb 200 drons, que es farà abans de l’inici de la Cremada del Dimoni. En l’espectacle s’oferirà a tots els badalonins i badalonines una exhibició de figures de llum al cel, que aniran acompanyades de música.

  Un espectacle únic que combinarà figures geomètriques de gran format amb altres creades especialment per a l’ocasió, i que representaran les formes d’alguns dels símbols més emblemàtics de la nostra ciutat. Espectacularitat amb simbologia badalonina al nostre cel.

 • Il·luminem el passeig de la Rambla

Amb la indicació per megafonia, tots junts encendrem el foc que engolirà el Dimoni i formarem un immens llençol de llum amb l’encesa de les bengales.

 • Piromusical

  De nou, la combinació de llum, color i música ens farà gaudir d’un dels espectacles més esperats. Els focs artificials il·luminaran el cel de Badalona al ritme d’una acurada tria de cançons emblemàtiques de diverses èpoques.

 • Cremada del Dimoni

  La Cremada del Dimoni constitueix l’acte festiu més genuí del patrimoni folklòric de Badalona i el moment emblemàtic i més multitudinari de les Festes de Maig. Un esdeveniment cultural que ens singularitza i ens distingeix de la resta de ciutats del nostre país.

Programa especial en directe per Ràdio Ciutat de Badalona i Televisió de Badalona. 

L’espai reservat per a persones amb diversitat funcional està situat al passeig Marítim, al costat de la caseta dels Pescadors. Cal accedir-hi venint pel pas subterrani de l’avinguda d’en Martí Pujol. Només un acompanyant per persona.

La reserva d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda està situada al costat de la piscina Mireia Belmonte. Cal accedir-hi pel pas subterrani de l’avinguda d’en Martí Pujol. Es recomana arribar-hi abans de les 21 h.

Atenció! Aquest any durant la Cremada del Dimoni de la Nit de Sant Anastasi, que tindrà lloc el pròxim divendres 10 de maig, a partir de les 19 hores i fins la finalització dels actes festiusquedarà prohibit el bany i la presència de qualsevol tipus d’embarcació davant la platja dels Pescadors. Aquesta mesura de seguretat és obligatòria atès que abans del Piromusical i de la Cremada del Dimoni l’Ajuntament ha programat un espectacle de gran format de tecnologia i llums amb més de 200 drons.

En el marc de les Festes de Maig 2024